Diyaliz
30 Ekim 2020

 20201029_153509.jpg

Hemodiyaliz Merkezimiz 14+1 ( 11 negatif / 1 Hepatit Pozitif ) diyaliz cihazıyla hizmet veriyor.
    Hepatitli hasta odası ayrı olarak dizayn edilmiş olup Diyaliz Merkezimizde erkek,bayan tuvaletleri birbirinden ayrılmıştır. Dinlenme Odalarımız hastalarımızın diyaliz sonrası rahat bir şekilde istirahat edeceği konumda dizayn edilmiş, hasta giyinme odaları da erkek ve bayan diye ayrılmış ve şahsi eşyalarını koyabilecekleri kilitli dolap her hasta için ayrı ayrı tahsis edilmiştir. Hasta yataklarımız hidrolik kumanda sistemi ile hastanın en rahat yatacağı pozisyon da ayarlanmaktadır.
Yetişkin yoğun bakımda yatışı verilen ve diyaliz ihtiyacı olan hastalarımızı , yoğun bakımda bulunan Diyaliz Cihazımızla hizmet vermekteyiz. Yatış yapılan hastalarımızın tedavisine ara verilemeden ve başka bir yere götürülmeden yerinde diyaliz hizmeti verilmektedir.
Diyaliz öncesi Kahvaltı ve yemek ikramlarımız bulunmaktadır.

Servis aracımızla hastalarımızı evlerinden almakta ve diyaliz sonunda tekrar evlerine bırakmaktayız.

Kadrosunda 1 sorumlu Uzman Hekim,3 Diyaliz teknikeri,5 Hemşire , 4 temizlik personeli  bulunmakta.

Diyaliz tedavisinde en son tedavi protokolleri ve hasta memnuniyeti hep ön planda tutulmaktadır. *Dikkatli hemşire girişimleri ve hasta yakın takibi uygulanmaktadır.

*Teknik uygulamada dezenfeksiyon ve antisepsi kurallarına uygun hareket edilmektedir.

*Titiz dosya düzeni ve arşivleme ile doğru bilgiye en verimli zamanda ulaşılmaktadır.

*Aylık laboratuar tetkikleri düzenli olarak yapılamaktadır.

*Hastalarımızın tedavi takipleri, titizlikle yapılmakta ve aylık tahlilleri şahsi dosyalarında ve merkez bilgisayarımızda saklanmaktadır.

DİYALİZ NEDİR?

Diyaliz, böbrek yetmezliği olan insanlarda, vücutta birikmiş olan fazla sıvı ve atık maddelerin yarı geçirgen bir membran (zar) aracılığıyla temizlenmesi işlemine denilmektedir
Ayrıca sürekli bilgisayar başında oturarak zamanını harcayan kimselere de aşağılamak amacıyla söylenen de bir sözdür: 'diyalize bağlanmak'.
Diyaliz teknolojisinde sağlanan gelişmeler, diyalize girenlerde öncelikle yaşam süresini uzatmış daha sonra da yaşam kalitesinin artmasını sağlamıştır. Türkiye'de de 2005 sonu sayılarıyla yaklaşık 35.000 kişi yaşamlarını diyaliz tedavisiyle sürdürmektedir.
Santrifüzleme ile ayrılamayan, çökmeyecek kadar çok küçük tanecikleri (kolloitler, çapları 1-100 nm arasında değişen tanecikler) içeren sıvı-katı karışımları ayırmak için "dializ" işlemi uygulanır.
Dializde, delik çapları 1-5 nm olan selofan, hayvan derisi, parşömen gibi süzgeç görevi gören yarı-geçirgen bir zar kullanılır. Bu zardaki deliklerden küçük moleküller geçebilirken daha büyük moleküller (proteinler veya kolloidler) geçememektedir. Diyaliz böbrek hastalarının tedavisinde kullanılır. Kan, yüzey alanı çok geniş olan bir diyaliz zarından geçirilir. Metabolik atık olan küçük moleküller zardan geçerler. Kan plazmasının gerekli bileşenleri olan protein molekülleri çok büyük olmaları nedeniyle zardan geçmeyerek kanda kalırlar.

Hangi hastalara diyaliz tedavisi gereklidir?

  1. Böbrek fonksiyonlarının % 80 - 90'nı kaybetmiş hastalarda
  2. Böbrek yetmezliğine bağlı tedavisi önlenemeyen kusmalarda
  3. Tedaviye cevapsız sıvı fazlalığında
  4. Böbrek yetmezliğine bağlı kanama eğilimi olanlarda
  5. Böbrek yetmezliğine bağlı bilinç bulanıklığı olanlarda
  6. Böbrek yetmezliğine bağlı perikardit olanlarda

Hemodiyaliz uygulamadan önce bir hazırlık aşaması vardır. Hasta kanını alıp makineye vermek için büyük bir damar yolu gereklidir. Bu amaçla hastanın atardamarı ve toplardamarı cerrahi olarak birleştirilir. Buna Arterio-Venöz Fistül denir. Ancak acil şartlarda diyaliz uygulanacaksa damar içi kateterizasyon uygulanır.

Böbrek yetmezliğinin tanısı nasıl yapılır?

  1. İdrar testi: Kan protein şeker tespit edilebilir.
  2. İdrar kültürü : İdrar yolu iltihabının tespitinde önemlidir.
  3. 24 saatlik idrarda protein kaybı tespit edilebilir.
  4. Kan testleri : üre kreatinin sodyum potasyum kalsiyum fosfor düzeyleri tanı açısından önemlidir.
  5. USG(Ultrasaund): Böbrekler idrar yolları idrar torbası görüntülenebilir.
  6. IVP(intra-venöz pyelografi) : Damardan boyalı ilaç verilerek böbrek idrar yollarının görüntülemesi sağlanır.
  7. Böbrek Biyopsisi : Böbrekten parça alınarak incelemesi esasına dayalı.